keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Elektrolyyttinen pinnoitus: kultaus


Tämän työn tarkoitus oli kulta pinnoittaa vyön solje eloktrolyyttisesti. Lisäksi kultasin uistimen joka onnistui paremmin kuin ensimmäinen kultaus.

Ennen työn aloittamista tutustuimme laitteistoon ja sen vaaroihin.

Aluksi pesimme kullattavat esineet saippualla ja vedellä. Seuraavaksi pistimme esineet ultraäänipesuriin jossa oli ultraääni pesuainetta oikea määrä.

Kun esineet olivat olleet ultra pesussa 15minuuttia 75 asteessa nostimme ne pois sieltä ja huuhtelimme ne ionivaihdetulla vedellä.

Ultrapesun jälkeen puhdistimme esineet rasvanpoistokylvyssä (suoritettiin 7V ja Timer 2 asetuksella8). Rasvanpoiston jälkeen huuhtelimme esineet ionivaihdetulla vedellä ja ultrapuhtaalla vedellä.

Sitten esineet olivat valmiit kiiltonikkelikylpyyn joka suoritettiin jotta kulta pinnoitus olisi parempi. Nikkelikylpy suoritettiin siten että asetuksen ollessa 4 v ja timer 1 asetus 8 sekä esine nostettiin pois virran ollessa päällä otta pinnoite ei irtoa.. Nikkelikylpy suoritettiin liian isolla jännitteellä materiaaliin nähden joten laitoille tuli palo jäkiä (3,5V olis varmaan ollut parempi). Kylvyn jälkeen esine huuhdeltiin ionivaihdetulla vedellä ja ultrapuhtaalla vedellä.

Lopuksi suoritimme kultauksen SARGOLD kultasyanidi kylvyllä (aine todella kallista joten jokainen tippa on tärkeä). Kultaus tehtiin erillisessä astiassa jossa oli kulta-anodi. Teimme kultauksen siten että + meni kulta-anodiin ja - kuokkuun jossa esinettä roikutettiin jännitteen ollessa 3 volttia. Pidime esinettä kulta kylvyssä puoliminuuttia ja nostaessa sen pois emme samuttaneet jännitettä koska muuten pinnote irtoasi.
Kuivaus
Pohdinta:
Työ onnistui hyvin mutta työn jälki ei ole mikään paras. Nikkelöinnin olisi voinut tehdä pienemmällä teholla jottei palo jälkiä tule mutta riippuu aina materiaalista. Vyön solje oli haastava kultapinnoitaa koska siinä oli kahta eri ainetta tai sitten etu puolella oli jokin pinnoite.

Uistimen kultaus onnistui todella hyvin ja lopputulos oli mielestäni huippu hyvä!!

Bling Bling :DD

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti