maanantai 25. maaliskuuta 2013

Kiintoaine-nesteuutto


Erotusmenetelmä, joka perustuu aineiden erilaisiin liukoisuuksiin. Kiinteän aineen uuttamista nesteellä käytetään esim. luonnonaineiden eristyksessä. Uuttoliuotin valitaan siten, että se uuttaa selektiivisesti vain halutun yhdisteen. Usein uutto tehdään jatkuvatoimisella uuttolaitteistolla.
Työn tarkoituksena oli tutustua kiintoaine-neste -uuttoon suorittamalla pähkinöiden uutto etanolilla.
Tarkemmat työ ohjeet ja tulokset täältä
Työn suoritus:
Pystytin kuvan koelaitteiston.

Kuorin ja murskasin pähkinät pieniksi rakeiksi.

Punnitsin 10 gramma murskattuja pähkinöitä tarkasti.
Laittoin Soxhlet- laitteen tyhjennysputkeen pienen vanutupon ja siirsin punnitun pähkinämurskeen laitteen keskiosan uuttohylsyyn.


Punnitsin uuttolaitteeseen liitettäväpyörökolvin tarkasti.
Pyörökolvin paino =168.880g
Lisäsin kolviin etanolia määrän, joka on puolitoistakertainen uuttolaitteen keskiosan tilavuuteen verrattuna. Eli 1.5 x 150 = 225 ml.
Huolehdin jäähdytysveden virtauksesta ja aloitin uuttamisen.
Uutin noin 3 tuntia ja säädin etanolin kiehumisen sillain, että keskiosa tyhjeni noin 8 kertaa tunnissa eli tyhjentyminen tapahtui noin 24 kertaa.


Kun uutto on päättyi, tislasin liuottimen pois ja haihdutin lopuksi uutteen vesihauteella.
Kuivasin kolvia yön yli eli noin 16 tuntia lämpökaapissa 105 C:n lämpötilassa.
Kolvin jäähdyttyä eksikaattorissa 45 minuuttia ja punnitsin kolvin tarkasti ja laskin tulokset.

Tulosten käsittely ja tarkastelu

Uutteen määrän laskeminen:

         a  
X=   m * 100
a= pähkinäuutteen paino, g
m= pähkinöiden paino, g
X= pähkinäuute, %

        3,3342
X=     10,0     *100
X= 33,34 %
Eli saimme pähkinöistä noin 33 prosenttia uutetta
Havainnot uutteesta ja pähkinämurskeesta:
Uute oli tahmaista, tummaa ja se tuoksui pähkinöille.
Pähkinämurske oli hieman kadottanut väriä ja pähkinän tuoksua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti