maanantai 25. maaliskuuta 2013

Tislaus kellopohjakolonnilla ja Refraktometri



Tässä työssä tein tislauksen kellonpohjakolonnilla ja mittasin tuotteet refraktometrillä. Tarkemmat ohjeet linkistä Tästä
Aluksi tutkin tislauskolonnin rakennetta ja sen toimintaa.
Tein kolviin etanoli-vesiseosta määrän joka on ⅔ kolvin tilavuudesta eli 250 ml denaturoitua etanolia litraa kohti.
Laitoin jäähdytysveden kiertämään lämmönvaihtimissa.
Aloitin kolonnin lämmityksen ja otin kolvin lämpötiloja 5min välein ylös.
Näytteet otin kolvista ja tisleestä, kun ensimmäiset  tislepisarat tulivat tuoteastiaan. Toiset näytteet otin 15 min kuluttua ensimmäisistä näytteistä. Kolmannet näytteet otin 30 min kuluttua ensimmäisistä näytteistä.
Lopuksi otin lämmityksen pois päältä ja tyhjensin kolonnin kolvit jätekanisteriin.
Sen jälkeen tein saman homman uudestaan mutta eri vesi-etanoli seoksella eli 150 ml denaturoitua etanolia litraa kohti.
Tämän jälkeen mittasin tuotteet refraktometrillä.
REFRAKTOMETRI
Tein standardiliuokset ja määritin niiden taitekertoimet refraktometrilla.
Määritin myös omien näytteiden taitekertoimet refraktometrilla.
Pipetoin lioksista vain pari pisaraa kaksoisprismojen väliin ja painin prismat vastakkain.
Mittauksen jälkeen huuhdoin prismat petroolieetterillä. Huuhtelun tein kaikkien mittauksien jälkeen erikseen.

Pyyhkiin prismoja linssipaperilla ettei prismat naarmuttuisi.
Piirsin standardiliuoksille kuvaajan taitekertoimen etanolipitoisuuden funktiona.
Kuvaajan perusteella määritin näytteiden etanolipitoisuudet
Tulokset:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti