maanantai 25. maaliskuuta 2013

Veden haihdutus pyöröhaihduttimella


Haihdutus: Erotusmenetelmä, jossa haihtuva aine poistetaan haihtumattomasta pelkästään lämpöä tai paineenalennusta käyttämällä. Aineet erottava ominaisuus on siis haihtuvuus. Haihdutus voi vaatia erillistä lämmitystä. Haihdutettava seos voi olla homogeeninen tai heterogeeninenkin
Haihdutus ei ole sama prosessi kuin tislaus, jossa pyritään erottamaan kaksi haihtuvaa ainetta toisistaan niiden höyrynpaineen mukaan. Tämän takia tislauksessa lämpötila on säädettävä lämpötila tarkkaan, jottei tuotteesta tulisi liian laimeaa. Haihdutuksessa lämpötilaa ei lähtökohtaisesti tarvitse tarkalleen säätää, kun kaikki haihdutettava aine kuitenkin halutaan pois. Tietenkin on varottava ylikuumentamasta haihdutusjäämää.
Työn tarkemmat työ ohjeet linkistä TÄSTÄ 
Veden haihdutus pyöröhaihduttimella
   
Tässä työssä tutustuin, miten paine vaikuttaa veden kiehumispisteeseen.
Ylipaine ja alipaine: paineella tarkoitetaan toisinaan ylipainetta tai alipainetta, eli erotusta ympäröivän ilmakehän paineeseen. Kun on alipaine niin kiehumispiste laskee ja ylipaineen ollessa kiehumispiste nousee.
Työn suorittaminen:
Muodostin alipaineen haihdutukseen avaamalla hanaa isommalle ja kun sain halutun alipaineen suljin vesihanaa varovasti  . 

Pidin paineen halutussa paineessa +/-5 mbar tarkkuudella.
Pyöröhaihdutinta en laittanut pyörimään, koska se olisi rikkonut lämpömittarin.
Aloitin vesihauteella lämmittämisen varovasti.

Etsin lämpötilaa jossa haihduttimessa oleva vesi alkaa kiehumaan.Kun olin saavuttanut lämpötilan jossa vesi kiehuu niin  mittasin lämpötilan ja säädin paineen seuraavaan taulukon painelukemaan.
Nostin painetta pyöröhaihduttimen jäähdyttimen päässä olevasta venttiilistä ja mittasin kaikki kiehumislämpötilat eri paineissa.

Työskentelytilan ilmanpaineen katsoin labran seinällä olevasta ilmanpainemittarista.
Tulokset:
Oma kuvaaja ylä puolella ja todellinen ala puolella.
Vertailin omaa kuvaajaa ja todellista kuvaajaa. Vertailussa huomasin pieniä heittoja koska paine heitteli joissakin kiehumispiste mittauksissa yli 5 mbar.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti